Anställningsintervju – intervjufrågor och svar

Hur du presterar på en anställningsintervju och svarar på rekryterarens intervjufrågor kan vara det som avgör om du får jobbet eller inte. Att komma väl förberedd är det bästa råd du kan få inför en anställningsintervju; att svaren matchar rekryterarens kravprofil, att det du förmedlar återspeglas i ditt kroppsspråk och att du kommer påläst till intervjun är faktorer som kan påverka din fortsatta resa i rekryteringsprocessen. Här hjälper vi dig att förstå syftet bakom rekryterarnas intervjufrågor.

Att förbereda sig inför intervju

Att förbereda sig inför en intervju är A och O. Det märks tydligt om du kommer oförberedd, vilket sänder tydliga signaler till intervjuaren om att du inte är en seriös kandidat. Här får du tips på vad du behöver tänka på när du ska förbereda dig inför din intervju för att ge ett så seriöst och kompetent intryck som möjligt.

Läs på om företaget

Gå in på företagets hemsida och läs på om företaget. Vad är deras vision? Vilka värderingar har de? Vad har de för företagskultur? Matchar dessa delar med var du själv står? Se också till att du är väl införstådd i tjänsten och vad den innebär. Var inte rädd att fråga rekryteraren om du känner dig osäker. Att fråga signalerar ett genuint intresse, att du är reflekterande och att du kommer väl påläst.

Tänk på ditt kroppsspråk

Det du signalerar med ditt kroppsspråk är minst lika viktigt som det du förmedlar när du pratar med rekryteraren. Ditt kroppsspråk hjälper rekryteraren att avgöra hur seriös och intresserad du är av tjänsten, samt vad du signalerar i fråga om självförtroende och intelligens. Tänk på detta när det kommer till ditt kroppsspråk under intervjun:

  • Ha ett fast handslag
    Hälsa på alla i rummet med ett fast handslag som signalerar självsäkerhet.
  • Ha ögonkontakt
    Låt din trovärdiga sida träda fram genom att bibehålla en naturlig ögonkontakt med den du pratar med. Observera att det inte innebär att du ska stirra på personen.
  • Rak hållning
    Tänk på din hållning och försök sitta rakryggad så att du inte säckar ihop. Att sitta lätt framåtlutad signalerar att du är intresserad. Undvik att sitta med armarna i kors och placera dina händer i knäet eller på bordet framför dig. Detta gör att du uppfattas ha ett starkt självförtroende, att du är öppen samt att du inte har någonting att dölja. Det är okej att gestikulera med händerna, men undvik dramatiska rörelser.
  • Spegla intervjuaren
    Spegla intervjuarens kroppsspråk och använd dig av instämmande nickningar för att bekräfta att du håller med. Undvik att överdriva, och instäm bara när det är så att du faktiskt instämmer.
  • Genuint leende
    Med ett genuint leende kan du skapa en positiv energi och rekryteraren kommer efter intervjun att förknippa dig med positiva associationer. Med ett leende upplevs du också som avslappnad och mer självsäker.

Frågor att ställa på intervju

En anställningsintervju är både till för att arbetsgivaren ska få en bild av dig, och för att du ska få en bild av dem – därför bör du komma förberedd med frågor att ställa på intervjun. Det är alltid bra att ställa följdfrågor och förtydligande frågor under intervjuns gång för att undvika missförstånd, men om du inte har ställt frågor under intervjun brukar du få chansen att ställa dem mot slutet av intervjun. För att visa att du kommer väl förberedd och har ett genuint intresse av tjänsten, kan du välja någon av dessa frågor att ställa på intervjun:

  1. Hur är företagskulturen och stämningen på arbetsplatsen? Vad är det bästa med att jobba på [företaget]?
  2. Hur ser en typisk arbetsdag ut i den här tjänsten?
  3. Hur ser teamet ut? Vem eller vilka skulle jag jobba närmast?
  4. Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
  5. När önskar ni tillsätta tjänsten?
  6. Finns det något som ni tycker att jag behöver förtydliga?
  7. Vad händer nu? Hur ser nästa steg i rekryteringsprocessen ut?

15 vanliga intervjufrågor och svar

Vill du komma väl förberedd inför intervjun? Här har vi samlat 15 vanliga intervjufrågor och svar som många rekryterare använder sig av under en anställningsintervju. Använd svaren som ett riktmärke för vad rekryteraren förväntar sig från dig som kandidat, och anpassa dem så att de är representativa för dig i den tjänst som du intervjuas för.

1. Berätta om dig själv!

Syftet med denna fråga är många gånger att bryta isen mellan dig och personen som håller i anställningsintervjun. Du ska känna dig avslappnad – att berätta om sig själv är lätt och brukar vara en bra inkörsport för att du och intervjuaren ska kunna lära känna varandra på ett lättsamt sätt. Ta tillfället i akt att ge en kort sammanfattning kring vilka livsval du har gjort som har tagit dig dit du är i dag.

Kanske har du haft en idrottskarriär, ett stort samhällsengagemang eller något annat som kan vara värt att lyfta innan du får frågor som är mer relaterade till tjänsten och om vad som gör dig till rätt kandidat. Var inte rädd för att prata om din familjesituation, fritidsintressen och andra mer personliga delar.

2. Vad gör du på din fritid?

Den här frågan handlar om att arbetsgivaren ska få en bild av att du har en bra balans i livet och ger samtidigt en god bild av vem du är som person och vad du brinner för. Prata kort om dina största fritidsintressen – det kan vara allt från att tillbringa tid med familjen eller att klättra till att testa nya recept.

3. Varför söker du den här tjänsten?

Ta avstamp i det som framgår i rekryteringsannonsen och lyft fram de delar som särskilt intresserar dig. Knyt an till din utbildning och även till tidigare arbetslivserfarenheter om möjligt. Var tydlig i vilka delar av tjänsten det är som lockar dig, men var inte rädd för att också prata om bolaget som attraktivt – vill du vara på ett stort bolag med mycket historia, eller värdesätter du det lilla och familjära? Kanske drivs du av utmaningen i att få en startup att flyga?

4. Vilka personliga egenskaper har du som kan vara relevanta för tjänsten?

Berätta om vilka personliga egenskaper du har som du kan dra nytta av i den tjänst som du söker. Du kan med fördel knyta an till hur de har kommit dig till gagn i ditt tidigare yrkesliv. Det gör inget om du är personlig och även sociala egenskaper kan vara viktiga att nämna. För många arbetsgivare är det minst lika viktigt att du bidrar till en bra gruppdynamik och delar företagets värderingar som att du sköter dina arbetsuppgifter på ett bra sätt.

5. Var ser du dig själv om fem år?

Här är intervjuaren ute efter att få höra om dina ambitioner. Vill du växa tillsammans med företaget och klättra i karriärstegen? Var inte blyg med att berätta detta. Det visar på att du har ett driv, ett engagemang och att du kontinuerligt vill utvecklas – att bli bättre på det du redan kan och att lära dig sånt som du inte redan behärskar. När du får den här frågan tjänar du alltid på att vara ärlig.

6. Vad kan du tillföra hos oss?

Här vill du utgå ifrån det som står i rekryteringsannonsen och väva in både de av dina yrkeskunskaper och personliga egenskaper som du tror kan vara till nytta för bolaget. Om du ser en stor förbättringspotential i något behöver du inte vara blyg i att lyfta detta. Det kan signalera ett driv och engagemang som många bolag vill ha in i sin verksamhet.

7. Hur fungerar du i grupp?

Svara så ärligt som möjligt. Till den här frågan finns det inget rätt eller fel svar, utan den syftar till stor del till att intervjuaren ska kunna få en uppfattning kring ilket typ av arbetssätt som passar dig bäst – en del jobbar bäst i grupp medan andra föredrar att vara mer självgående.

8. Hur hanterar du stress?

Hur hanterar du stressade situationer när de uppstår på arbetsplatsen? Gör du något för att förebygga dem? Berätta om hur du prioriterar vid en hög arbetsbelastning och om du har nära till att ta hjälp av andra eller inte.

9. Hur tycker du att en bra chef ska vara?

Den här frågan är till för dig lika mycket som den är till för intervjuaren. Var ärlig och lyft fram de egenskaper som du tycker att en bra chef bör ha. Vad är viktigt för dig? Hur vill du att din chef ska stötta dig? Vill du att din chef ska ställa tydliga krav? Hur nära ser du helst att ni jobbar? Du kan med fördel använda exempel på positiva egenskaper som du har upplevt hos nuvarande eller tidigare chefer.

10. Berätta om dina styrkor och svagheter

Välj ut 2-3 styrkor och svagheter som du kan koppla till arbetslivet. Det kan handla om allt från stresshantering och koncentrationsförmåga till problemlösning och förmågan att utföra flera uppgifter parallellt. När det kommer till dina svagheter bör du prata kring dem på ett reflekterande sätt – vad gör du för att aktivt vända dina svagheter till styrkor? Är du medveten om dina svagheter och om vad riskerna med dem kan vara?

11. Är du med i fler rekryteringsprocesser?

Bestäm redan innan intervjun med hur öppen du vill vara i den här frågan. Om du är med i fler rekryteringsprocesser kan det skicka signaler om att just den här tjänsten inte är av lika stort intresse för dig. Ifall du väljer att vara öppen med det bör du också kunna motivera varför du vill ha just den här tjänsten.

12. Vad är ditt löneanspråk?

Denna fråga kommer vanligtvis i slutet av arbetsintervjun. Förbered ett löneanspråk i förväg och gör en grundlig research för att ta reda på vad som är en skälig lön och se till att du kan underbygga det. Du kan vända dig till ditt fackförbund för att få rådgivning i frågan. Om arbetsgivaren inte kan möta dig i ditt löneanspråk bör du ta reda på om det finns andra förmåner de erbjuder som kan väga upp för det i form av exempelvis tjänstepension, friskvårdsbidrag, övertidsersättning, antal semesterdagar etc.

13. När kan du börja?

Troligtvis har du en uppsägningstid att ta hänsyn till här. Om arbetsgivaren ser att du gärna får börja så snart som möjligt bör du vara så tillmötesgående som möjligt och säga att du kan se om du kan förhandla med din nuvarande arbetsgivare. Om det inte är möjligt brukar de däremot ha förståelse.

14. Har du några frågor till oss?

Om du inte redan har fått svar på alla dina frågor är detta ett gyllene tillfälle att få veta mer om tjänsten, organisationen, teamet eller något annat som du undrar över. Det finns många frågor att ställa på intervju, men ibland är det lätt att drabbas av blackout när du just har fått så mycket information samt delat med dig om så mycket av dig själv. Om du inte har några frågor går det i regel alltid bra att höra av dig till arbetsgivaren om du skulle komma på dem i efterhand.

15. Vill du tillägga något?

Här har du chansen att förtydliga något som du redan har berättat eller att komplettera med information som du tror kan vara relevant för tjänsten. Om du känner att de har fått reda på allt de behöver är det givetvis okej att känna dig nöjd.

Funderar ni på att anställa eller hyra in personal?
Kontakta oss och låt oss tillsammans hitta rätt rekryteringskonsult för ert bolag. Hos oss får du en kontaktperson genom hela processen. Vilket underlättar för er som kund. Ni vet alltid vem ni ska ringa och vi vet vad ni efterfrågar.
Lediga tjänster
4 dagar sedan

Ställningsbyggare sökes omgående!

Ställningsbyggare sökes till Göteborgsområdet!  Vi söker engagerade och noggranna ställningsbyggare till omgående uppdrag i Göteborgsområdet. Vi ser att du är…
4 dagar sedan

Isoleringsplåtslagare sökes omgående!

Isoleringsplåtslagare sökes till Göteborgsområdet! Dina arbetsuppgifter: Arbetet som Isoleringsplåtslagare innebär tekniskt isoleringsarbete såsom att isolera rör, pannor, cisterner och…
4 dagar sedan

Innesäljare inom rental sökes omgående!

Innesäljare inom rental sökes omgående! Vi söker en säljare inom rental / byggbranschen till ett uppdrag i Stenungssund. Du…

Jag har anlitat Jimmy i några rekryteringar och han har alltid levererat enligt önskemål. Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och Jimmys lyhördhet samt erfarenhet är något som jag uppskattar mycket. Jag kommer att anlita Jimmy även i nästa rekrytering som troligen blir ganska snart.

Kalle Bandh Avdelningschef WSP Terrasond

Jag har både rekryterats samt rekryterat via Cecilia och Prowork och har bara gott att säga om dem. Genomgående proffsig organisation som levererar väldigt bra kandidater

Marcus Albrektsson Säljare på Arema Rental

Det engagemang som Cecilia visade i min rekrytering med ständiga återkopplingar och ett oerhört driv är ingenting man stöter på varje dag, och med dem orden så vill man alltid rekommendera någonting som är bra vidare!

Sebastian Platschef YIT

Vad säger våra kandidater och våra kunder om Prowork?​