Med hjälp av ett anställningsintyg kan du bekräfta din anställning eller intyga din kompetens i flera viktiga sammanhang, till exempel vid en jobbansökan. Läs vidare för att lära dig mer.
Vad är ett anställningsintyg?
Ett anställningsintyg är ett dokument som bevisar att en medarbetare är anställd hos ett företag. Det kan begäras när som helst, men det är vanligt att begära ett omfattande intyg efter avslutad anställning som ett intyg på hela anställningsperioden.
När behövs det?
Intyget kan behövas vid olika situationer, inte minst vid rekryteringsprocesser för att styrka din erfarenhet och kompetens inom relevanta områden. Ofta krävs ett anställningsintyg när du ansöker om ett lån eller ska skriva på ett lägenhetskontrakt, då långivaren eller hyresvärden vill vara säkra på att du har en stabil inkomst. Om du ska börja studera och utbildningen kräver viss arbetslivserfarenhet kan du även behöva styrka detta med ett intyg.
Vad ska ett anställningsintyg innehålla?
Innehållet kan variera, men följande information är vanligt förekommande:
- Hos vilken arbetsgivare du är anställd
- Anställningsperiod (med eventuellt start- och slutdatum)
- Din befattning
- Beskrivning av huvudsakliga arbetsuppgifter
- Tjänstens omfattning och anställningsform
- Orsak till anställningens upphörande
- Arbetsgivarens signatur samt kontaktuppgifter
- Ibland inkluderas även uppgifter om lön och ett omdöme
Hur begär man ett intyg?
Du kan be din närmaste chef eller HR-representant om ett anställningsintyg. Det är alltid bra att göra en skriftlig begäran, då du enkelt kan specificera vilken information du vill ska finnas med. Enligt svensk lag har man alltid rätt att få ett anställningsintyg, men tänk på att vara ute i god tid då det kan krävas viss handläggning och administration.
Vad är skillnaden mellan ett anställningsintyg och arbetsgivarintyg?
Ett anställningsintyg styrker en persons anställning och används vid jobbsökning eller signering av hyreskontrakt. Ett arbetsgivarintyg är mer detaljerat, med information om arbetstid, lön och anställningsform, och krävs för att man ska få a-kassa.
Är arbetsgivaren skyldig att utfärda ett anställningsintyg?
Ja, enligt svensk lag har alla anställda rätt till ett anställningsintyg. Om anställningen avslutas är arbetsgivaren skyldig att på begäran utfärda ett intyg med information om anställningsperiod och arbetsuppgifter.