Bild på CV – tips från Prowork

Att lägga till en bild på ditt CV kan vara ett kraftfullt verktyg för att skapa ett omedelbart och personligt intryck hos potentiella arbetsgivare. På Prowork betonar vi vikten av att noga överväga valet av bild för att säkerställa att det förstärker din professionella profil.

Användandet av bild i CV

När personligt varumärke och visuell presentation spelar en allt större roll, kan en bild på ditt CV skilja dig från mängden. En välvald bild kan förmedla din professionalism, ditt engagemang och din personlighet på ett ögonblick. Det är dock viktigt att komma ihåg att bilden ska komplettera informationen på ditt CV, inte ta överhanden.

 

Vikten av ett professionellt första intryck

Det första intrycket kan ofta vara avgörande för huruvida du blir kallad till en intervju. En professionell bild visar att du tar din jobbansökan på allvar och att du har en förståelse för arbetsmarknadens normer och förväntningar. Det handlar inte bara om att se bra ut på bilden, utan om att förmedla en känsla av tillförlitlighet och kompetens.

 

Att välja bild för CV

Välj en bild där du ser direkt in i kameran med ett självsäkert men vänligt leende. Detta skapar en känsla av öppenhet och tillgänglighet. Bilden bör vara skarp, med fokus på ansiktet, och helst tas av en professionell fotograf. Undvik bilder från sociala tillställningar eller gruppbilder där andra personer har klippts bort.

 

Professionalism framför allt

Din bild ska spegla den professionella miljö du aspirerar att bli en del av. Det innebär att undvika alltför avslappnade eller vardagliga kläder och välja en outfit som du skulle kunna tänka dig att bära till en arbetsintervju inom din bransch.

 

Passande klädsel för branschen

Förståelse för branschspecifik klädkod är nyckeln. Inom bank- och finanssektorn förväntas ofta en mer formell klädsel, medan tech- och start-up världen kan vara mer avslappnad. Det viktigaste är att din klädsel reflekterar den professionella image du vill förmedla.

 

Bakgrund och ljussättning

En enkel, enhetlig bakgrund utan distraktioner är att föredra. Naturligt ljus fungerar bäst för att skapa en mjuk och jämn belysning, men om det inte är möjligt, se till att använda välplacerad konstgjord belysning för att undvika skuggor i ansiktet.

 

Tekniska aspekter att tänka på

Förutom bildkvalitet och storlek, tänk på bildens format. Ett porträttformat (högre än det är brett) är oftast att föredra framför landskapsformat. Se till att bilden är beskuren så att den fokuserar på ditt ansikte och överkropp, vilket gör det lättare för betraktaren att knyta an till dig.

 

Var bör bilden placeras?

En övre hörnpositionering, antingen till vänster eller höger om dina kontaktuppgifter, är idealisk. Detta gör att bilden inte stör flödet av information på ditt CV men fortfarande är synlig vid en första anblick.

 

Dos and don’ts för bilder i CV

Gör:

  • Klä dig i en stil som speglar den position och bransch du söker till.
  • Använd en aktuell bild som visar ditt nuvarande utseende.
  • Se till att bilden har en professionell kvalitet och utstrålning.

Gör inte:

  • Använda gamla eller otydliga bilder.
  • Välja bilder där du bär hattar, solglasögon eller andra tillbehör som döljer ditt ansikte.
  • Överredigera din bild. Naturlighet går före perfektion.

 

Alternativ till att inkludera en fysisk bild

Om du är tveksam till att inkludera en bild direkt på ditt CV, överväg att skapa en stark närvaro online genom professionella nätverk som LinkedIn. En länk till din LinkedIn-profil på ditt CV kan ge arbetsgivaren en chans att se dig i en professionell kontext, samtidigt som du behåller kontrollen över din bild och personliga varumärke.

Funderar ni på att anställa eller hyra in personal?
Kontakta oss och låt oss tillsammans hitta rätt rekryteringskonsult för ert bolag. Hos oss får du en kontaktperson genom hela processen. Vilket underlättar för er som kund. Ni vet alltid vem ni ska ringa och vi vet vad ni efterfrågar.
Lediga tjänster
2 dagar sedan

Talent Manager Göteborg

Nu söker vi en driven Talent Manager till vårt kontor i Göteborg! Prowork är ett kompetensföretag specialiserat mot industrin,…
4 dagar sedan

Nu söker vi en Besiktningstekniker

Nu har vi nöjet att rekrytera en besiktningstekniker till Disab i Eslöv. För att lyckas i rollen ser vi…
5 dagar sedan

Lösningsorienterad fastighetstekniker

Vill du arbeta för ett innovativt och expanderande företag i en mångsidig roll där varje dag är annorlunda? Letar…

Jag har anlitat Jimmy i några rekryteringar och han har alltid levererat enligt önskemål. Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och Jimmys lyhördhet samt erfarenhet är något som jag uppskattar mycket. Jag kommer att anlita Jimmy även i nästa rekrytering som troligen blir ganska snart.

Kalle Bandh Avdelningschef WSP Terrasond

Jag har både rekryterats samt rekryterat via Cecilia och Prowork och har bara gott att säga om dem. Genomgående proffsig organisation som levererar väldigt bra kandidater

Marcus Albrektsson Säljare på Arema Rental

Det engagemang som Cecilia visade i min rekrytering med ständiga återkopplingar och ett oerhört driv är ingenting man stöter på varje dag, och med dem orden så vill man alltid rekommendera någonting som är bra vidare!

Sebastian Platschef YIT

Vad säger våra kandidater och våra kunder om Prowork?​