Följ upp jobbansökan

Genom att följa upp jobbansökan du skickat in för ett jobb som du verkligen vill ha visar du ditt intresse för tjänsten. På en konkurrensutsatt arbetsmarknad är det nämligen inte alltid tillräckligt att bara skicka in ett perfekt CV och hoppas på det bästa. Att ta eget initiativ och visa ditt engagemang för tjänsten, genom en uppföljning av jobbansökan, kan vara avgörande för att du ska få chansen att komma ett steg till i rekryteringsprocessen.

Vänta inte på svar

Att inte sitta och vänta på besked efter att ha skickat in en jobbansökan visar att du är engagerad och proaktiv. Denna personliga kontakt kan hjälpa din ansökan på traven och göra avtryck hos rekryteraren. Det ger dig samtidigt en chans att ställa eventuella frågor. Tänk på att ta kontakt med rätt person, antingen direkt till arbetsgivaren eller till ansvarig rekryterare. Korrekta kontaktuppgifter hittar du oftast i platsannonsen, där det även kan finnas fler instruktioner som rör både om och hur arbetsgivaren vill bli kontaktad. Tänk på att respektera om de uttryckligen skriver att de inte vill bli kontaktade innan processen gått vidare till nästa steg och de först kontaktat dig.

När ska man följa upp?

Om du inte har hört något efter en vecka eller två kan du höra av dig genom att antingen ringa eller skicka ett mail till rekryteraren.

Ringa rekryterade

Att ringa rekryteraren kan vara ett effektivt sätt att följa upp jobbansökan då det ger ett mer personligt intryck och visar på social kompetens, men det är viktigt att göra det på rätt sätt. En rekryterade kan ha dagar fulla av intervjuer där ett samtal kan bli ett störande moment. Ring gärna tidigare på morgonen, innan klockan nio, eller efter klockan fyra på eftermiddagen. Håll ditt samtal kortfattat och fokuserat och var förberedd med dina frågor. Om du inte får tag på rekryteraren direkt, lämna ett röstmeddelande, eller skicka ett uppföljningsmail efter ditt samtal.

Följa upp jobbansökan via mail – exempel

Ett mail kan vara ett smart sätt att lämna avtryck hos rekryteraren utan att störa mitt i arbetsdagen. Anpassa ditt mail till den specifika tjänsten och korrekturläs noggrant innan du skickar. Här är ett exempel på hur ett mail för att följa upp jobbansökan kan se ut:

Ämne: Uppföljning av jobbansökan – [Tjänstenamn]

Hej [Rekryterarens namn],

Jag hoppas att allt är bra med dig.

Jag skriver för att följa upp min ansökan till tjänsten [Tjänstenamn] som jag skickade in den [datum]. Jag är mycket intresserad av denna roll där jag ser att mina färdigheter och erfarenheter skulle passa väl in. Dessutom är ert företag och den företagskultur som ni beskriver något som jag värdesätter. Jag undrar därför hur långt ni har kommit i processen och om jag fortfarande är en intressant kandidat?

Jag ser fram emot att höra från dig när möjlighet ges.

Med vänliga hälsningar,

[Ditt namn]

Höra av sig efter intervju

Om du har haft en intervju kan du följa upp efter en dag eller två för att tacka för intervjun vilket är ett utmärkt sätt att visa ditt fortsatta intresse för tjänsten. Det ger dig också en chans att tacka rekryteraren för deras tid och att ställa eventuella frågor du har. Utöver detta kan du ta möjligheten att belysa de styrkor som du har och tror kan bidra till företaget. Det visar på en analytisk förmåga och kan även lyfta något som rekryteraren inte har tänkt på. Om du väljer att ringa rekryterare efter intervju eller skicka ett mail är upp till dig där båda sätten visar på en proaktiv och intresserad kandidat.

Funderar ni på att anställa eller hyra in personal?
Kontakta oss och låt oss tillsammans hitta rätt rekryteringskonsult för ert bolag. Hos oss får du en kontaktperson genom hela processen. Vilket underlättar för er som kund. Ni vet alltid vem ni ska ringa och vi vet vad ni efterfrågar.
Lediga tjänster
2 dagar sedan

Talent Manager Göteborg

Nu söker vi en driven Talent Manager till vårt kontor i Göteborg! Prowork är ett kompetensföretag specialiserat mot industrin,…
4 dagar sedan

Nu söker vi en Besiktningstekniker

Nu har vi nöjet att rekrytera en besiktningstekniker till Disab i Eslöv. För att lyckas i rollen ser vi…
5 dagar sedan

Lösningsorienterad fastighetstekniker

Vill du arbeta för ett innovativt och expanderande företag i en mångsidig roll där varje dag är annorlunda? Letar…

Jag har anlitat Jimmy i några rekryteringar och han har alltid levererat enligt önskemål. Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och Jimmys lyhördhet samt erfarenhet är något som jag uppskattar mycket. Jag kommer att anlita Jimmy även i nästa rekrytering som troligen blir ganska snart.

Kalle Bandh Avdelningschef WSP Terrasond

Jag har både rekryterats samt rekryterat via Cecilia och Prowork och har bara gott att säga om dem. Genomgående proffsig organisation som levererar väldigt bra kandidater

Marcus Albrektsson Säljare på Arema Rental

Det engagemang som Cecilia visade i min rekrytering med ständiga återkopplingar och ett oerhört driv är ingenting man stöter på varje dag, och med dem orden så vill man alltid rekommendera någonting som är bra vidare!

Sebastian Platschef YIT

Vad säger våra kandidater och våra kunder om Prowork?​