Hur får man jobb utan erfarenhet? – Prowork

Alla är någon gång nya i arbetslivet, men när man tävlar mot folk i alla åldrar, hur får man jobb utan erfarenhet? Det handlar för det mesta om att tänka om – både i vad arbetsgivare letar efter, men även vad som menas med erfarenhet. Även om du inte har någon erfarenhet från ett specifikt yrkesområde betyder det inte har vad som krävs för att komma ut på arbetsmarknaden ändå.

Så skaffar du första jobbet

Att skaffa sitt första jobb kan många gånger vara det mest frustrerande. Du har ingen tidigare jobbsökningsprocess att jämföra med, och det kan ta ett tag för dig att känna dig bekväm med att skicka ut jobbförfrågningar. Inför första jobbet är det därför viktigt att ha tålamod och en positiv inställning. Det finns många jobb där du kommer behöva konkurrera med mer erfarna kandidater, men det finns också arbetsplatsen som antingen uppskattar nya ögon på situationen, eller som uppskattar din personlighet och dina egenskaper över andras erfarenhet. Se till att följa listan här nedan, så är du på god väg till ditt första jobb.

CV utan erfarenhet – såhär skriver du

När du ska skriva ett CV utan erfarenhet från arbete är det viktigt att du sätter dig in i läsarens, alltså rekryteraren eller arbetsgivarens perspektiv. Undvik att skriva långa svårtydda meningar i ett försök att distrahera läsaren från din erfarenhetsbrist, utan var istället rakt på sak, tydlig i din struktur, och prata direkt till läsaren i ditt språk. Läs sedan igenom ditt CV några gånger med kritiska ögon och fråga dig själv: ”Bryr sig en arbetsgivare om detta?”. Exempelvis kanske inte din favoritmusik är relevant i ett arbetssammanhang, även om du tänker att det ger ett intryck om dig som person.

Undervärdera inte dina livserfarenheter

Även om det finns personliga saker som inte är av intresse för läsaren bör du ändå ha i åtanke att det finns personliga erfarenheter som gör dig mer attraktiv som anställd. Det kan exempelvis handa om förståelse för vissa program man använder i arbetet, som Photoshop, InDesign, Excel eller Keynote. Det kan även gälla saker som att ha varit med i aktiviteter utanför studier, exempélvis kan sport och träning vara relevant när du söker ett fysiskt påfrestande jobb.

Det finns alltså en hel del som kan räknas som erfarenhet, och vad som är viktigt för en arbetsgivare kan vara oviktigt för en annan. Därför bör du sätta dig in i varje yrkesroll du söker och tänka: ”Vad tror jag dessa söker hos en anställd”, och anpassa ditt CV efter detta.

Fokusera på att göra ett gott intryck

En hel del av de jobb som inte kräver erfarenhet kommer ställa helt andra krav på din sociala förmåga, och istället bedöma dig efter vilket intryck du gör. Tänk därför på att göra ett gott intryck, inte bara i ditt CV och ditt personliga brev, utan även på intervjuer, i telefon och även på eventuella sociala medier som kan kopplas till dig. Om en arbetsgivare googlar ditt namn vill du inte att dina sociala medier ska ge din arbetsgivare ett dåligt intryck.

Lista upp personliga kompetenser

Många arbetsgivare, framförallt de som inte lägger fokus på tidigare erfarenheter, är intresserade av att se vad för egenskaper du har som kan komma till nytta i din arbetsroll eller i kombination med dina blivande kollegor. Se till att fundera på de egenskaperna du besitter som kan vara relevanta på en arbetsplats, som till exempel ledarskapsförmågor, servicetänk, sociala kompetenser eller sinne för problemlösning. I en del fall kommer dessa till och med väga tyngre än andra kandidaters erfarenheter.

Bredare sökning hjälper

Upplever du fortfarande att det är svårt att skaffa ett jobb utan erfarenhet kan det vara för att du söker antingen för få jobb, eller för specifika jobb som kanske till och med kräver erfarenhet, eller där du konkurrerar med för många erfarna kandidater. Testa att bredda din sökning, antingen till arbetsplatser i

Funderar ni på att anställa eller hyra in personal?
Kontakta oss och låt oss tillsammans hitta rätt rekryteringskonsult för ert bolag. Hos oss får du en kontaktperson genom hela processen. Vilket underlättar för er som kund. Ni vet alltid vem ni ska ringa och vi vet vad ni efterfrågar.
Lediga tjänster
2 dagar sedan

Talent Manager Göteborg

Nu söker vi en driven Talent Manager till vårt kontor i Göteborg! Prowork är ett kompetensföretag specialiserat mot industrin,…
4 dagar sedan

Nu söker vi en Besiktningstekniker

Nu har vi nöjet att rekrytera en besiktningstekniker till Disab i Eslöv. För att lyckas i rollen ser vi…
5 dagar sedan

Lösningsorienterad fastighetstekniker

Vill du arbeta för ett innovativt och expanderande företag i en mångsidig roll där varje dag är annorlunda? Letar…

Jag har anlitat Jimmy i några rekryteringar och han har alltid levererat enligt önskemål. Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och Jimmys lyhördhet samt erfarenhet är något som jag uppskattar mycket. Jag kommer att anlita Jimmy även i nästa rekrytering som troligen blir ganska snart.

Kalle Bandh Avdelningschef WSP Terrasond

Jag har både rekryterats samt rekryterat via Cecilia och Prowork och har bara gott att säga om dem. Genomgående proffsig organisation som levererar väldigt bra kandidater

Marcus Albrektsson Säljare på Arema Rental

Det engagemang som Cecilia visade i min rekrytering med ständiga återkopplingar och ett oerhört driv är ingenting man stöter på varje dag, och med dem orden så vill man alltid rekommendera någonting som är bra vidare!

Sebastian Platschef YIT

Vad säger våra kandidater och våra kunder om Prowork?​