Hur man skriver ett CV

Hur man skriver ett CV är avgörande för vilka jobb man får i framtiden. Ett slarvigt CV kommer inte kunna konkurrera mot andra kandidater i processen och kan kosta dig fler
möjligheter, därför är det viktigt att du vet hur du kan skriva CV för att sticka ut ur mängden, och förtydliga för rekryterare vilka kompetenser du besitter.

Vad är ett CV?

Ett CV, förkortat från det latinska begreppet ”curriculum vitae” som betyder ”levnadslopp”. Det är ett dokument som klargör dina tidigare arbetserfarenheter och utbildningar som är
relevanta för framtida arbetsgivare. Vad som bör finnas med och hur man skriver ett CV kan du läsa om här nedan.

Att skriva CV som lockar

Att skriva CV gör man förhoppningsvis inte särskilt ofta, så när det görs bör man se till att det görs väl. Ett CV förklarar alla relevanta erfarenheter och kunskaper som efterfrågas eller gör
nytta hos företaget, men ett bra CV väcker ett intresse hos rekryteraren att ta dig vidare i processen för att få veta de saker som inte står med i din ansökan. När du skriver ditt CV vill du såklart vara tydlig med vad du kan, men gå inte in allt för djupt på detaljerna utan förmedla det viktigaste och låt rekryteraren intresseras för mer.

CV struktur

Ett CV ska innehålla all nödvändig fakta om dig som kandidat, lämna lite inför intervjun men samtidigt vara lättöverskådligt för rekryteraren. En bra CV struktur gör det enkelt för den som läser att kunna hitta den information man vill se.

Personuppgifter

Ditt CV bör inledas med kontaktuppgifter till dig som jobbsökande. Inled med ditt namn, din ålder, din mailadress och ditt telefonnummer i en tydlig uppstapling så att de är lätta att hitta. Att även ha med kontaktuppgifterna i sidfoten är en bra idé om ditt CV består av två sidor.

Arbetserfarenhet

Det första en rekryterare tittar på är dina kompetenser i arbetslivet, din erfarenhet inom den sökta yrkeskategorin och i vissa fall även hur länge du historiskt sett är på en arbetsplats. Berätta lite om din tid på de olika arbetsplatserna och lärdomar du fått. Även från andra branscher kan du ha hittat relevanta kunskaper om ledarskap, projektledning eller kundmöten. Har du många jobb är det bättre att skriva ut några få som haft en större påverkan under ditt arbetsliv. Håll dig efter kronologisk ordning och undvik att prata vagt – din information bör vara kort och koncis för att inte tappa läsarens intresse.

Utbildning

Inom många yrkesområden efterfrågas eller krävs vissa tidigare utbildningar. Vissa roller kräver exempelvis universitetsutbildning som är viktig att nämna i ditt CV, och om du saknar arbetserfarenhet är det extra viktigt att visa att du fått erfarenhet från andra håll. När du listar dina utbildningar behöver du inte vara lika ingående som med arbetserfarenhet, men berätta gärna kort vad utbildningarna fokuserade på, så att rekryteraren får en uppfattning av din förståelse.

Övriga meriter

Beskriv övriga meriter du utfört, exempelvis i föreningar, volontärarbete och praktikarbete. Undvik att prata om allt för långsökta erfarenheter men nämn gärna de meriter som ger ett mervärde för dig som anställd inom ditt önskade yrkesval.

Ytterligare kompetenser och språk

Berätta vad för kompetenser du besitter som är till nytta i arbetslivet. Här kan det vara bra att nämna din erfarenhet och förståelse inom exempelvis:

– Olika språk
– Tekniska system
– Spetskompetenser inom branschen
– Administrativa arbetsuppgifter

Skriva CV med visuell hjälp

När du söker en tjänst kan du många gånger bli en i mängden, och rekryterare tar en snabbare titt på ditt CV för att hitta de viktigaste punkterna. Därför kan det vara när du ska skriva CV att hitta sätt att visualisera vissa kompetenser. Du kan exempelvis bedöma din kompetens i ett stapeldiagram, genom att markera en pil längs en linje eller andra kreativa sätt. På så sätt är du inte bara tydlig med dina talanger och underlättar för rekryteraren, utan sticker även ut ur mängden bland andra sökande.

Vikten av ett bra CV

Ditt CV är många gången avgörande för att ens få möjligheten att presentera dig ytterligare. Ett bra CV ger dig inte bara en fördel när du jämförs med andra kandidater i processen, det kan även ge dig ett försprång i intervjustadiet om rekryteraren redan har en uppfattning av dig, och kan dedikera mötet åt att fördjupa sig i de kompetenser du angivit, eller åt att förstå dig som person utöver dina tidigare erfarenheter

Funderar ni på att anställa eller hyra in personal?
Kontakta oss och låt oss tillsammans hitta rätt rekryteringskonsult för ert bolag. Hos oss får du en kontaktperson genom hela processen. Vilket underlättar för er som kund. Ni vet alltid vem ni ska ringa och vi vet vad ni efterfrågar.
Lediga tjänster
17 timmar sedan

Säsongsjobb Grönyteskötsel

Välkommen att jobba säsong med oss på Prowork i Göteborg! Vi söker personal med erfarenhet av grönyteskötsel för säsongen…
2 dagar sedan

Betongare med formkunskap

Vi letar efter erfarna betongare/armerare med formkunskaper och som ska kunna arbeta med avancerad formsättning. Som betongare/armerare kommer du…
2 dagar sedan

Trafikansvarig sökes omgående!

Nu söker vi en driven och serviceinriktad trafikansvarig till en av våra kunder i Göteborg. Detta är ett konsultuppdrag på…

Jag har anlitat Jimmy i några rekryteringar och han har alltid levererat enligt önskemål. Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och Jimmys lyhördhet samt erfarenhet är något som jag uppskattar mycket. Jag kommer att anlita Jimmy även i nästa rekrytering som troligen blir ganska snart.

Kalle Bandh Avdelningschef WSP Terrasond

Jag har både rekryterats samt rekryterat via Cecilia och Prowork och har bara gott att säga om dem. Genomgående proffsig organisation som levererar väldigt bra kandidater

Marcus Albrektsson Säljare på Arema Rental

Det engagemang som Cecilia visade i min rekrytering med ständiga återkopplingar och ett oerhört driv är ingenting man stöter på varje dag, och med dem orden så vill man alltid rekommendera någonting som är bra vidare!

Sebastian Platschef YIT

Vad säger våra kandidater och våra kunder om Prowork?​