En strukturerad onboarding-process skapar bra förutsättningar för nyanställda och ger en stabil grund för deras framtida karriär på företaget. Läs vidare för att lära dig mer.
Vad är onboarding?
Onboarding är processen att välkomna nyanställda till arbetsplatsen och ge dem rätt förutsättningar för att kunna komma igång med jobbet. Det omfattar allt från att introducera företagets vision och mål till att sätta upp tydliga förväntningar och ansvarsområden. Under onboardingen presenteras även kollegor och medarbetaren får en introduktion till interna system och arbetssätt.
Varför behövs det?
Att ge nyanställda en positiv och välkomnande start, inklusive all information de behöver för att börja jobba, har stor betydelse för hur snabbt medarbetare känner sig som en del av företaget och kan börja bidra. En väl genomtänkt onboarding-process skapar förutsättningar för ökad produktivitet och engagemang, vilket på lång sikt kan stärka företagets Employer Brand och i förlängningen även behålla personal.
Så ser en typisk onboarding-process ut
Processen består av flera, noggrant strukturerade steg för att säkerställa motivation och trygghet för nyanställda redan från första dagen.
Preboarding
Innan en ny medarbetare börjar förbereds praktiska detaljer, som att ordna teknisk utrustning och inloggningsuppgifter, för att kunna använda tiden på ett effektivt sätt på första dagen. Även presentationsmaterial och guider förbereds eller skickas ut.
Första dagen
Den nya medarbetarens ankomst uppmärksammas med ett varmt välkomnande, till exempel i form av frukost eller fika. Närmaste chef och team introduceras, liksom den fysiska arbetsplatsen. Första dagen av onboarding brukar även innebära en genomgång av praktiska detaljer, utdelning av utrustning och eventuellt övrigt material.
Första veckan
Under första veckan ligger fokus på att introducera arbetsuppgifter och arbetssätt. En dedikerad mentor eller handledare kan svara på frågor och hjälpa den nyanställda personen att snabbt komma in i arbetet.
Första månaderna
De första månaderna på jobbet bör företagets mål och kultur presenteras mer djupgående, samtidigt som arbetet och ansvarsområden blir tydligare. Regelbundna avstämningar med handledare, chef eller HR-representant genomförs för att säkerställa att onboardingen av nyanställda har varit framgångsrik och att medarbetaren trivs och utvecklas i sin roll.
5 tips för en lyckad start på arbetsplatsen
- Skapa en tydlig plan för onboardingen med aktiviteter och mål
- Tilldela en mentor eller fadder som är tillgänglig för den nya medarbetaren
- Använd digitala verktyg för att tillgängliggöra viktig information
- Fokusera på företagets kultur och värderingar
- Uppmuntra feedback för att skapa en öppen dialog