Rekommendationsbrev vid rekrytering

Rekommendationsbrev vid rekrytering är ett kraftfullt verktyg som ger arbetsgivare en unik inblick i en kandidats förmågor och prestationer ur någon annans perspektiv. Detta brev, skrivet av en tidigare chef, kollega eller akademisk mentor, belyser kandidatens professionella och personliga egenskaper på ett sätt som varken ett CV eller en intervju kan göra.

Syftet med rekommendationsbrev i rekryteringsprocessen

Syftet med ett rekommendationsbrev är att ge arbetsgivaren en djupare förståelse för kandidatens arbetsmoral, kompetens och förmåga att samarbeta. Det fungerar som en tredjepartsvittnesmål som styrker kandidatens påståenden om sina färdigheter och erfarenheter, vilket ger en mer mångfacetterad bild av personen.

 

Vikten av rekommendationsbrev i rekrytering

I en konkurrensutsatt arbetsmarknad kan rekommendationsbrev vara det som skiljer en kandidat från mängden. Ett starkt brev kan ge en avgörande fördel genom att framhäva kandidatens unika egenskaper och tidigare framgångar, vilket kan vara svårt att kommunicera enbart genom ett CV.

 

Förberedelse för att skriva ett rekommendationsbrev

När du förbereder dig för att skriva ett rekommendationsbrev, börja med att reflektera över din relation med kandidaten. Tänk på specifika situationer där kandidaten har visat exceptionella färdigheter eller bidragit positivt till teamet eller projektet. Detta hjälper dig att skriva ett mer personligt och detaljerat brev.

 

Att välja rätt referensperson

När du väljer en referensperson, tänk på någon som inte bara känner till dina professionella prestationer utan också dina personliga egenskaper. Det kan vara en tidigare chef som kan vittna om ditt ledarskap och arbetsmoral, eller en kollega som kan tala om din förmåga att arbeta i team.

 

Information som bör inkluderas

Ett effektivt rekommendationsbrev bör inkludera specifika exempel på kandidatens färdigheter och prestationer. Det kan vara projekt där kandidaten har utmärkt sig, speciella utmaningar som de har övervunnit, eller unika bidrag de har gjort till teamet eller organisationen.

 

Exempel på rekommendationsbrev

 

Till vem det kan beröra,

 

Jag skriver detta brev för att helhjärtat rekommendera [kandidatens namn] för [positionen] hos ert företag. Under de [antal år] jag har känt [kandidatens Namn], först som [kandidatens tidigare position] vid [kandidatens tidigare arbetsplats] och sedan som [din relation till kandidaten], har jag haft möjligheten att noggrant observera [hans/hennes] professionella utveckling och personliga tillväxt.

 

[Kandidatens Namn] har visat enastående färdigheter inom [nämn några relevanta färdigheter eller kompetenser], vilket har haft en betydande inverkan på [nämn några konkreta exempel eller framgångar]. [Han/Hon] är en person som ständigt strävar efter förbättring och tar sig an nya utmaningar med både entusiasm och expertis.

 

En av de mest imponerande aspekterna av [kandidatens namn] är [hans/hennes] förmåga att [nämn en specifik färdighet eller egenskap]. Till exempel, i [ett specifikt projekt eller situation], [beskriv vad kandidaten gjorde och vilken inverkan det hade].

 

Utöver [hans/hennes] professionella kompetens, är [kandidatens namn] också en person med hög integritet och starka personliga värderingar. [Han/Hon] är en lagspelare som alltid bidrar till en positiv arbetsmiljö och uppmuntrar sina kollegor att nå sina högsta potentialer.

 

Jag är övertygad om att [kandidatens namn] skulle vara en värdefull tillgång för ert team och bidra betydligt till ert företags framgång. Jag rekommenderar [honom/henne] utan förbehåll och ser fram emot att se de bidrag [han/hon] kommer att göra till er organisation.

 

Om ni har några frågor eller behöver ytterligare information, tveka inte att kontakta mig.

 

Med vänliga hälsningar,

 

[Ditt namn]

[Din position]

[Ditt företag/organisation]

[Kontaktinformation]

 

Inledning

Inledningen bör ge en kort översikt av din relation med kandidaten, inklusive hur länge och i vilken kapacitet ni har arbetat tillsammans. Detta lägger grunden för din trovärdighet som referens.

Huvuddel

Använd huvuddelen för att detaljerat beskriva kandidatens kvalifikationer och prestationer. Ge konkreta exempel som visar på kandidatens färdigheter, arbetsmoral och bidrag till organisationen.

Avslutning

Avsluta med en stark och tydlig rekommendation av kandidaten. Inkludera också dina kontaktuppgifter för eventuella uppföljningsfrågor från arbetsgivaren.

 

Vanliga misstag att undvika

  • Överdrifter och orealistiska påståenden kan skada trovärdigheten i brevet.
  • För allmänna eller vaga uttalanden ger inte arbetsgivaren någon användbar information.
  • Brist på relevanta exempel gör brevet mindre övertygande och informativt.

 

Tips för kandidater

Var proaktiv och be om rekommendationsbrev i god tid. Ge din referensperson all nödvändig information om jobbet du söker och varför du tror att du är en bra match för rollen.

 

Hur och när man begär ett rekommendationsbrev

Det är bäst att begära ett rekommendationsbrev när dina prestationer och ditt bidrag är färska i minnet hos referenspersonen. Ge en tydlig beskrivning av jobbet du söker och varför du tror att du är en bra kandidat, så att referenspersonen kan skriva ett relevant och övertygande brev.

Funderar ni på att anställa eller hyra in personal?
Kontakta oss och låt oss tillsammans hitta rätt rekryteringskonsult för ert bolag. Hos oss får du en kontaktperson genom hela processen. Vilket underlättar för er som kund. Ni vet alltid vem ni ska ringa och vi vet vad ni efterfrågar.
Lediga tjänster
2 dagar sedan

Talent Manager Göteborg

Nu söker vi en driven Talent Manager till vårt kontor i Göteborg! Prowork är ett kompetensföretag specialiserat mot industrin,…
4 dagar sedan

Nu söker vi en Besiktningstekniker

Nu har vi nöjet att rekrytera en besiktningstekniker till Disab i Eslöv. För att lyckas i rollen ser vi…
5 dagar sedan

Lösningsorienterad fastighetstekniker

Vill du arbeta för ett innovativt och expanderande företag i en mångsidig roll där varje dag är annorlunda? Letar…

Jag har anlitat Jimmy i några rekryteringar och han har alltid levererat enligt önskemål. Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och Jimmys lyhördhet samt erfarenhet är något som jag uppskattar mycket. Jag kommer att anlita Jimmy även i nästa rekrytering som troligen blir ganska snart.

Kalle Bandh Avdelningschef WSP Terrasond

Jag har både rekryterats samt rekryterat via Cecilia och Prowork och har bara gott att säga om dem. Genomgående proffsig organisation som levererar väldigt bra kandidater

Marcus Albrektsson Säljare på Arema Rental

Det engagemang som Cecilia visade i min rekrytering med ständiga återkopplingar och ett oerhört driv är ingenting man stöter på varje dag, och med dem orden så vill man alltid rekommendera någonting som är bra vidare!

Sebastian Platschef YIT

Vad säger våra kandidater och våra kunder om Prowork?​