Hur skriver man ett personligt brev?

Att skriva ett personligt brev är en viktig del av jobbansökningsprocessen. Det är en chans för dig att visa din personlighet, dina ambitioner och dina kvalifikationer till en potentiell arbetsgivare. Men hur börjar man ett personligt brev på bästa sätt? Vad ska man tänka på för att skriva ett bra brev som väcker intresse och sticker ut från mängden?

Att skriva ett personligt brev

Ett personligt brev är ett viktigt verktyg för att visa din potential som kandidat för en ledig tjänst. Det är din chans att berätta om din bakgrund, dina färdigheter och varför du är den bästa personen för jobbet. Men hur skriver man ett personligt brev som verkligen fångar läsarens uppmärksamhet?

När du skriver ett personligt brev är det viktigt att tänka på vem du skriver till och vad de söker i en kandidat. Anpassa din inledning och hela brevet efter företaget och tjänsten du söker. Visa hur du kan bidra till företagets framgång och ge exempel på hur du har gjort det tidigare. Var också noga med att stava och använda korrekt grammatik. Försök att få med följande punkter:

 

  1. En kort och tydlig presentation av dig själv, inklusive din utbildning och arbetslivserfarenhet.
  2. En förklaring till varför du söker jobbet och varför du är intresserad av företaget.
  3. En beskrivning av dina styrkor och färdigheter som gör dig till en passande kandidat för jobbet.
  4. Exempel på specifika prestationer eller projekt som du har genomfört tidigare som är relevanta för den aktuella positionen.
  5. En förklaring till varför du tror att du skulle passa in i företagets arbetskultur och vara en tillgång för teamet.
  6. En kort beskrivning av dina karriärmål och hur den aktuella positionen skulle kunna hjälpa dig att uppnå dem.
  7. En avslutande mening som sammanfattar ditt intresse och dina kvalifikationer eller hänvisar till ditt CV, samt en uppmaning till arbetsgivaren att ta kontakt med dig för vidare diskussioner.

 

Att skriva ett personligt brev kan vara utmanande, men med rätt förberedelser och bra fokus kan du skriva ett brev som fångar läsarens uppmärksamhet och ökar dina chanser att landa ditt drömjobb. Kom ihåg att det handlar om att sälja dig själv och visa vad du kan erbjuda en arbetsgivare. Med en intresseväckande inledning och en noggrann anpassning efter företaget och tjänsten, är du på god väg att skriva ett personligt brev som sticker ut från mängden.

 

Hur börjar man ett personligt brev?

Att skapa en intresseväckande inledning är avgörande när det gäller att få uppmärksamhet hos en potentiell arbetsgivare. Det finns många sätt att börja ett personligt brev, men det bästa sättet är att använda en inledning som fångar läsarens uppmärksamhet och presenterar dig själv på ett professionellt sätt.

En bra inledning kan börja med att du nämner var du har hört talas om företaget och vilket intresse du har för den aktuella positionen. Tänk på att ta med något personligt som visar din personlighet och ditt engagemang. Detta kan till exempel vara en erfarenhet du har haft som är relevant för rollen eller en passion för ett område som är kopplat till företaget.

En annan bra strategi för inledningen är att visa att du är duktig på att skriva och kommunicera genom att skapa en spännande krok som fångar läsarens uppmärksamhet direkt. Det kan vara en fråga, en intressant fakta eller en anekdot som visar dina kvalifikationer och ditt intresse för jobbet.

Tänk på att en inledning som är för lång eller förvirrande kan missa sitt syfte att fånga läsarens uppmärksamhet. Håll det kort och koncist, samtidigt som du visar din personlighet och din passion för att arbeta i den aktuella branschen. Med en väl genomtänkt och intresseväckande inledning, kan du öka dina chanser att sticka ut från mängden och landa drömjobbet.

Funderar ni på att anställa eller hyra in personal?
Kontakta oss och låt oss tillsammans hitta rätt rekryteringskonsult för ert bolag. Hos oss får du en kontaktperson genom hela processen. Vilket underlättar för er som kund. Ni vet alltid vem ni ska ringa och vi vet vad ni efterfrågar.
Lediga tjänster
2 dagar sedan

Talent Manager Göteborg

Nu söker vi en driven Talent Manager till vårt kontor i Göteborg! Prowork är ett kompetensföretag specialiserat mot industrin,…
4 dagar sedan

Nu söker vi en Besiktningstekniker

Nu har vi nöjet att rekrytera en besiktningstekniker till Disab i Eslöv. För att lyckas i rollen ser vi…
5 dagar sedan

Lösningsorienterad fastighetstekniker

Vill du arbeta för ett innovativt och expanderande företag i en mångsidig roll där varje dag är annorlunda? Letar…

Jag har anlitat Jimmy i några rekryteringar och han har alltid levererat enligt önskemål. Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och Jimmys lyhördhet samt erfarenhet är något som jag uppskattar mycket. Jag kommer att anlita Jimmy även i nästa rekrytering som troligen blir ganska snart.

Kalle Bandh Avdelningschef WSP Terrasond

Jag har både rekryterats samt rekryterat via Cecilia och Prowork och har bara gott att säga om dem. Genomgående proffsig organisation som levererar väldigt bra kandidater

Marcus Albrektsson Säljare på Arema Rental

Det engagemang som Cecilia visade i min rekrytering med ständiga återkopplingar och ett oerhört driv är ingenting man stöter på varje dag, och med dem orden så vill man alltid rekommendera någonting som är bra vidare!

Sebastian Platschef YIT

Vad säger våra kandidater och våra kunder om Prowork?​