Vad betyder agilt arbetssätt?

Ett agilt arbetssätt handlar om att vara snabbfotad i planering och genomförande av projekt. Det betonar vikten av att snabbt kunna svara på förändringar i projektets miljö och marknadens behov. Detta innebär ofta en mängd med traditionella projektmetoder till förmån för mer flexibilitet och kundcentrering.

Definition av agilt arbetssätt

Definitionen av agilt arbetssätt är bred och inkluderar olika metoder och praktiker som alla syftar till att förbättra effektiviteten i projektledning och mjukvaruutveckling. Gemensamt för dessa är en inkrementell utvecklingsprocess och fokus på användarnas behov.

Historik och ursprung

Historiken bakom det agila arbetssättet är rik och varierad, där influenser kommer från olika produktionsfilosofier som lean tillverkning och iterativa utvecklingsprocesser. Det agila manifestet, som är grunden för många agila metoder, skapades som en reaktion mot byråkrati och rigiditet i traditionella utvecklingsmodeller.

Nyckelprinciper inom agilt arbetssätt

Nyckelprinciperna inom agilt arbetssätt är utformade för att främja en mer människocentrerad och responsiv utvecklingsprocess. De inkluderar principer som självorganiserande team, regelbundna reflektioner för att förbättra effektiviteten och en betoning på teknisk excellens och god design.

 

Populära agila arbetssätt

Scrum

Scrum-metoden är designad för att stödja komplex produktutveckling genom att dela upp arbetet i korta sprintar, vanligtvis 1-4 veckor långa, vilket möjliggör snabb feedback och kontinuerliga förbättringar.

Kanban

Kanban-systemet är ytterligare ett populärt agilt verktyg som hjälper till att visualisera arbete, maximera effektiviteten och minimera pågående arbete. Detta sker genom att begränsa mängden arbete i process.

Lean

Lean-metodiken strävar efter att skapa mer värde för kunder med färre resurser genom att identifiera och eliminera slöseri inom alla områden av en organisation.

Extreme Programming (XP)

Extreme Programming (XP) är en metodik som betonar kundtillfredsställelse och förmågan att anpassa sig till förändrade kundkrav även sent i utvecklingscykeln.

 

Fördelar med agilt arbetssätt

Fördelarna med ett agilt arbetssätt sträcker sig från förbättrad produktkvalitet och ökad kundnöjdhet till förbättrad projektstyrning och teammoral. Det möjliggör även snabbare anpassning till marknadsförändringar.

Andra utmaningar

De utmaningar som kan uppstå med agila metoder inkluderar svårigheter med kulturändring, motstånd från team som är vana vid traditionella metoder, och behovet av konstant kommunikation och samarbete.

 

Hur man övergår till ett agilt arbetssätt

Att övergå till ett agilt arbetssätt innebär en transformation som sträcker sig bortom enkla processförändringar. Det kräver en organisationsomfattande omfamning av agila värderingar, omstrukturering av team och projekt, och ofta en förändring i företagskulturen.

Funderar ni på att anställa eller hyra in personal?
Kontakta oss och låt oss tillsammans hitta rätt rekryteringskonsult för ert bolag. Hos oss får du en kontaktperson genom hela processen. Vilket underlättar för er som kund. Ni vet alltid vem ni ska ringa och vi vet vad ni efterfrågar.
Lediga tjänster
2 dagar sedan

Talent Manager Göteborg

Nu söker vi en driven Talent Manager till vårt kontor i Göteborg! Prowork är ett kompetensföretag specialiserat mot industrin,…
4 dagar sedan

Nu söker vi en Besiktningstekniker

Nu har vi nöjet att rekrytera en besiktningstekniker till Disab i Eslöv. För att lyckas i rollen ser vi…
5 dagar sedan

Lösningsorienterad fastighetstekniker

Vill du arbeta för ett innovativt och expanderande företag i en mångsidig roll där varje dag är annorlunda? Letar…

Jag har anlitat Jimmy i några rekryteringar och han har alltid levererat enligt önskemål. Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och Jimmys lyhördhet samt erfarenhet är något som jag uppskattar mycket. Jag kommer att anlita Jimmy även i nästa rekrytering som troligen blir ganska snart.

Kalle Bandh Avdelningschef WSP Terrasond

Jag har både rekryterats samt rekryterat via Cecilia och Prowork och har bara gott att säga om dem. Genomgående proffsig organisation som levererar väldigt bra kandidater

Marcus Albrektsson Säljare på Arema Rental

Det engagemang som Cecilia visade i min rekrytering med ständiga återkopplingar och ett oerhört driv är ingenting man stöter på varje dag, och med dem orden så vill man alltid rekommendera någonting som är bra vidare!

Sebastian Platschef YIT

Vad säger våra kandidater och våra kunder om Prowork?​